HET PODIUM

Tijdens BeSouk Delfshaven staan de ontmoetingen centraal. Wat brengt mensen dichter bij elkaar het samen beleven van mooie muziek en bijzondere dansperformances? Daarom staat er ook dit jaar een centraal podium waar de hele dag vanalles te beleven is. Jonge en oude locals en bezoekers van allerlei achtergronden komen hier samen om te luisteren, dansen en genieten van een gezellige dag.

 

Programma

 

12:20 – 12:40 uur – Ahenk 

De mannen van Ahenk spelen tijdens BeSouk een heerlijk stukje akoestische muziek voor je. De band bestaat nu zo’n twee jaar en is continue op zoek naar vernieuwing en uitdaging. Met hun Spaanse en Turkse gitaarklanken nemen ze je mee op reis, ver weg van Delfshaven naar de Mediterrane landen waar hun eigen roots liggen.

 

IMG_8468

 

12:40 – 13:10 uur – Bucket Drumming met Bennie Semil 

De middag is pas net begonnen, maar bij BeSouk gaan de voetjes al van de vloer tijdens een performance Bucket Drumming.  De ervaring leert dat trommelen op buckets evenveel plezier oplevert als trommelen op een drumstel. Zin om zelf je handen uit de mouwen te steken? De workshops zijn geschikt voor kinderen, jongeren en volwassen deelnemers. Voor het trommelen op de bucket worden professionele houten drumstokken gebruikt. Doordat je bucket op verschillende manieren neerzet kun je er allerlei geluiden uithalen. Wedden dat niemand stil blijft zitten?


13:10 – 13:25 uur – Flores das Ilhas (Mazurce dansgroep)

Flores das Ilhas betekent ‘bloemen van de eilanden’. Van bloemen wordt je blij en vrolijk, ze ruiken lekker en brengen een glimlach op ieders gezicht. Dit is precies wat Flores das Ilhas probeert te bewerkstelligen. De vrijwilligersgroep organiseert diverse activiteiten die gericht zijn op het uiten en promoten van de Kaapverdiaanse cultuur. Elke zondagmiddag van 15:00 tot 17:00 uur  komt deze Flores das Ilhas bijeen in Post West – Tidemanstraat 80, Delfshaven, Nieuwe Westen – en daarbij is iedereen welkom. Jong en oud en van welke achtergrond dan ook. Er wordt tijdens die middagen mazurce gedanst, een traditionele dans uit Kaapverdië. Tijdens BeSouk laten ze zie zien hoe muziek, dans, cultuur en gezelligheid mensen verbinden.

 

13:30 – 13:50 uur & 14:30 tot 14:50 uur – Grounds presents: Cengiz Arslanpay
De jonge Cengiz Arslanpay studeerde onder meer klankontwerp aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en bespeelt allerlei soorten windblazers uit Anatolische gebieden. Hij combineert de klanken die daar uit voortkomen met het geluid van elektronische instrumenten. Zijn muziek bestaat voornamelijk uit een mix van klassiek Turkse klanken met een frisse, hedendaagse elektronische touch. Een performance die bestaat uit:  Improvisatie, traditie en Klank. Muziek die je meeneemt naar verschillende klankwerelden en tradities.

 

13:50 – 14:20 uur – Bucket Drumming met Bennie Semil 

Heb je de eerste sessie gemist? Gelukkig krijg je nog een kans om te genieten van een Bucket Drumming per
formance voor het podium. Zin om zelf je handen uit de mouwen te steken? De workshops zijn geschikt voor kinderen, jongeren en volwassen deelnemers. Voor het trommelen op de bucket worden professionele houten drumstokken gebruikt. Doordat je bucket op verschillende anieren neerzet kun je er allerlei geluiden uithalen. Stilzitten is onmogelijk.

 

IMG_7908[1]

 

14:50 – 15:15 uur – Kookdemonstratie Sorgh & Hoop 

Sorgh & Hoop, doet dat een belletje rinkelen? Tot een paar jaar geleden was het nog het gezelligste Surinaamse restaurant van Rotterdam, nu houdt eigenaresse Sandra zich bezig met de promotie van de hedendaagse Surinaamse keuken in haar stad. De spontane Nederlands-Surinaamse host Bjorn Romy geeft tijdens BeSouk een kookdemonstratie. Hij laat zien hoe je banaan, cassave en zoete aardappel met makreel op Creoolse wijze bereidt, zodat je ook thuis van al dat lekkers kan smullen

 

15:20 – 16:00 – Grounds presents: Tipiko

Tipiko betekent ‘traditionele muziek’ in het Papiaments, die taal die op Curaçao, Bonaire en Aruba gesproken wordt. Tipiko is ook de naam van een groep muzikanten uit Den Haag en Rotterdam. Ze zijn van alle leeftijden en komen van heel verschillende achtergronden. Wat de groep bindt is hun liefde voor traditionele liedjes van de eilanden, die als het aan Tipiko lig nog altijd springlevend zijn. Tipiko combineert als het even kan muziek met theater en storytelling. Zo nemen ze je helemaal mee in de sfeer van het Caribisch gebied. Kenmerkend voor hun muziekstijl is de combinatie van instrumenten met een Europese oorsprong, zoals de mandoline, met instrumenten van Afrikaanse orginine, zoals de wiri, een soort metalen rasp. Tipiko laat je kennismaken met de enorme diversiteit aan ritmes en muziekstijlen van Curaçao, Aruba en Bonaire. Tijdens BeSouk geniet je van de rauwe simadán, de swingende dansa en de aanstekelijke tumba!

 

16:00 – 16:25 uur – Kookduel

 

IMG_8423

 

16:30 – 16:50 uur & 17:00 – 17:20 uur – Melissa Fortes

Melissa Fortes is geboren en getogen in Rotterdam, maar als dochter van een Kaapverdische vader en een Nederlandse moeder werd ze opgevoed met twee verschillende culturen. In 2007 waagde ze een sprong in het diepe door te kiezen voor een professionele muziek- en theatercarrière. Met haar muziek hoopt ze anderen te inspireren en te activeren om hun dromen na te jagen, zoals zij dat zelf ook deed. Inmiddels is Melissa ruim elf jaar bezig in de muziekwereld. Als backing vocaliste trad ze op met verschillende artiesten en stond ze op podia in binnen- en buitenland. Melissa werkte samen met met Neco Novellas, Dina Medina, Cabo Cuba Jazz, Sharon Doorson, Nelson Freitas en Gregor Salto. Kenmerkend is haar veelzijdige en kleurrijke stijl van zingen. Haar muziek is een mix van warme Kaapverdische en Braziliaanse invloeden en een vleugje jazz en soul. Melissa’s platen worden geproduceerd door de in Kaapverdië woonachtige Sebastião dos Santos en Danilo Tavares.

 

18:00 – 18:40 uur – Grounds presents: El Código 

Dit frisse duo, bestaande uit Alberto Granados (dwarsfluit, gitaar & zang) en Frank Verhoef (gitaar & zang) is afgelopen zomer in Zuid-Spanje ontstaan. In Granada hebben Alberto en Frank zich laten inspireren door de vele straatmuzikanten. Na een klein repertoire te hebben voorbereid zijn ze vervolgens zelf de straat op gegaan om zo hun dagelijkse kosten te verdienen. Alberto komt uit Madrid en studeert compositie aan het conservatorium van Rotterdam, Codarts. Frank komt uit Rotterdam en studeert daar flamenco gitaar.

 

IMG_8482

 

19:00 – 19:20 uur & 19:30 – 9:50 uur – Abdellah R’Batti

De van oorsprong Marokkaanse groep Abdellah R’Batti is sinds 1989 actief in Nederland. Het trio speelt zowel traditionele Marokkaanse muziek, als de meer moderne genres Rai, Amazigh en Chaabi. Vorig jaar hebben zij het publiek van BeSouk doen swingen in Park 1943, dus mis het niet!

 

20:00 uur – Live Percussie van Bennie Semil + DJ Stayfun

Waar de energieke, tijdloze, creatieve Bennie Semil binnenkomt ontstaat beweging. Als muzikant (drummer) is hij breed georiënteerd en combineert hij  lef en een gezond verstand in de juiste dosis. Bennie weet dance, funk en slagwerk prima te mixen in zijn muziek. Hij is in Rotterdam bekend als één van de oprichters van het Hiphophuis, degene die Bucket drummig workshops in Nederland introduceerde en hij is ook vaak te zien en te horen als drummer in de Rotterdamse club Villa Thalia.

DJ Stayfun is de man achter de DJ set die iedereen in beweging brengt! Hij heeft een hedendaagse multi-muzikale DJ stijl en draait zowel latin als rauwe Funk, niks is hem te gek! DJ Stayfun heeft ervaring met het draaien in het clubcircuit, op dance battles en tijdens de Rotterdamse Rollerdisco Skate fever.

Samen sluiten ze BeSouk Delfshaven muzikaal af met een knaller van een performance. Op de combinatie tussen de beats van de DJ en de energie van het slagwerk kan niemand stilzitten.

 

IMG_8467

)